Thursday, November 17, 2011

Μια βραδιά με τα αγανακτησμένα παιδιά της Νέας Υόρκης

Τρεις μήνες μέτα την φωτογραφία και τη συζήτηση  που άνοιξε το καναδικό περιοδικό Adbusterds και 29 μέρες μετά από την πρώτη συνάντηση του κινήματος «κατάληψη της Wall Street» η ιδέα της αλλαγής εξακολουθεί να υπάρχει και να εμπνέει όλο και περισσότερους αμερικάνους.
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου περίπου 8 το βράδυ και το Zuccoti Park έχει πλημμυρίσει για ακόμη μια φορά από τους αγανακτισμένους της Νέας Υόρκης. Ο κόσμος ποικίλει. Μικροί, μεγάλοι, ζευγάρια και μόνοι με διαφορετικές κουλτούρες και όνειρα αλλά όλοι με ένα κοινό σκοπό, να φωνάξουν, να διαμαρτυριθούν και να εναντιωθούν στο σύστημα. Σε ένα σύστημα που έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλείωση και αβεβαιότητα για το μέλλον. Σε ένα σύστημα που με το μειοψηφικό του 1% κατάφερε να ορίζει το άλλο 99% του πληθυσμου.


Στο κάτω μέρος της πλατείας, στο πιο ήσυχο μέρος της, μια μικρή όμαδα ανθρώπων, ενώνει την ενέργειά της και σχηματίζοντας έναν κύκλο προσεύχεται. Λίγο παραπέρα μια άλλη νεανική παρέα προσπαθεί  να ξορκίσει το κακό μέσα από τους ήχους των τυμπάνων και των κρουστών τους. Στην ατμόσφαιρα επικρατεί η μυρωδιά του καφέ που αναδύεται απο τους στημένους πάγκους. Στο πάνω μέρος της πλατείας είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών. Κάποιος δίνει το σύνθημα και όλοι ακολουθούν.



«Το σύστημα πρέπει να πέσει και η ανάγκη για αλλαγή γίνεται πλέον επιτακτική» λέει ο Peter, ένας ντόπιος Νεουορκέζος. «Έρχομαι κάθε μέρα μετά τη δουλειά για να συμβάλω στην όλη προσπάθεια. Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και όλα δείχνουν ότι η αλλαγή έρχεται.»
Λίγο πιο εκεί δύο νέα παιδιά, καθηγητές στο επάγγελμα, κρατούν σε πανό τα δικά τους συνθήματα και καλόυν τον κόσμο να ενωθεί για να νικήσει τον εχθρό.
Οι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους και οι περαστικοί κοντοστέκονται, παρατηρούν και ζητούν να μάθουν τι σημαίνει όλο αυτό. Και φαίνεται ότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αρχίζουν να πείθονται.
Λίγο μετά τις 8 μία ακόμη ομάδα ανθρώπων προστίθεται, αλλά αυτή η ομάδα είναι διαφορετική από όλες τις άλλες. Είναι μία ομάδα που αποτελείται από γονείς και παιδιά. Είναι μια ομάδα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κινήματος προς τις οικογένειες για να παρευρεθούν εκεί και να ενώσουν τη φωνή τους για το μέλλον των παιδιών τους.



Η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Η ενότητα όλων αυτών των ανθρώπων ζεσταίνει τις καρδιές  και πλημμυρίζει το μυαλό με καινούρια όνειρα.
Και ο αγώνας δείχνει ότι θα συνεχιστεί...

No comments:

Post a Comment