Monday, February 4, 2013

Reality in Fiction...



      Που είχα μείνει; Α! Στην επιστροφή μας στην Ελλάδα και σε όλη την οικογένεια! Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, θείοι, ξαδέρφια... Πολιτιστικό και οικογενειακό σοκ μαζί. Εμείς το πάθαμε, φανταστείτε τί έπαθε ο μικρός μας γιος, που δεν τους ήξερε και προσπαθούσε συνεχώς να επαναπροσδιοριστεί. Έχασε την ρουτίνα του, τα δεδομένα του, το σπίτι που γνώριζε ως τότε. 

     Επαναδιοργάνωση για όλους μας, αλλά ευτυχώς ο καιρός, ο ήλιος και η θάλασσα της Ελλάδας είναι ψυχοθεραπεία, και μάλιστα δωρεάν, ικανά να σε κάνουν να αισθάνεσαι μοναδικός και ευτυχισμένος. Φωτοθεραπεία και ο κόσμος αυτομάτως γίνεται ένα παιχνιδάκι και εσύ ο νικητής.
     Η μοναδική ερώτηση όλων μία και μοναδική : "Πώς ήταν η Αμερική;" και αμέσως μετά "Καλά φύγατε από την Αμερική για να έρθετε ΕΔΩ;". Κι όμως, εμείς φύγαμε για να γυρίσουμε εδώ, στην μικρή αλλά όμορφη Ελλαδίτσα γιατι όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι "There is nothing like home!"

      Ανάμεσα λοιπόν σε χαρούμενες βουτιές και ατέλειωτα παιχνίδια στην άμμο έβγαλα το μανιφέστο μου για την Αμερική. 
     Αμερική... Η χώρα των ευκαιρίων ή μια πολύ δύσκολη και σκληρή χώρα; Θα μπορούσα να πω πως είναι και τα δύο μαζί. Για κάποιους λειτουργεί και για κάποιους παλι όχι. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι χρειάζεται σκληρό στομάχι, ματαιοδοξία και μεγάλες δόσεις τυχοδιωκτισμού. Είναι άρα, μια χώρα για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων και σίγουρα όχι για τους ονειροπόλους.
     Προχθές, παρακολούθησα την εκπομπή "Οι νέοι φάκελοι" για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το Marketing της χώρας μας. Οι ομιλητές πολλοί και ειδήμονες, προσπαθούσαν να βρουν τις λύσεις. Εγώ απλά θα τους πρότεινα να δουν γύρω τους τα καλύτερα παραδείγματα άλλων χωρών. Η Αμερική χρησιμοποίησε και εμπορεύτηκε το προϊόν της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από ταινίες και σειρές παγκόσμιας προβολής όλοι κάπου, κάποτε ονειρεύονται τη ζωή της Carrie Bradshaw, την επιτυχία του Brad Pitt, τις ατέλειωτες βόλτες στο Central Park και τα κλασσικά donuts από το Dunkin Donuts! Έχουν φτιάξει το τέλειο παραμύθι όπου πάντα έχει happy end και μας έχουν εγκλωβίσει εκεί μέσα διεκδικώντας όλοι μας έναν ρόλο, έστω και μικρό.
     Τα παραμύθια είναι πολύ όμορφα και πολλές φορές απαραίτητα, αλλά όταν επενδύεις σε αυτά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Και για να σας χαλάσω το παραμύθι, θα ήθελα να σας πω ότι για να ζήσεις σαν την Carrie πρέπει να έχεις πολλά λεφτά και μάλλον από κληρονομιά, για να γίνεις σαν τον Brad πρέπει να είσαι ο ίδιος ο Brad και αν θέλεις να τρως Donuts σίγουρα θα είσαι τουλάχιστον υπέρβαρος, όπως και η πλειοψηφία των Αμερικάνων.
       Επιστρέψαμε λοιπόν για να ζήσουμε το ελληνικό όνειρο, που ίσως είναι κι αυτό λίγο επηρεασμένο από το αμερικάνικο αλλά τουλάχιστον προσφέρει ποιότητα ζωής!
     

2 comments:

  1. Dorothea prin duo xronia epesa kata tyxi ssto blog sou kai gia kapoio logo sunexisa na to diavazo. Me kapoio tropo oi dikes sas elpides itan kai dikes mou. Opos parakolou8eis tous protagonistes stin tileorasi. Lupamai pou telika dn pige opos to sxediazate. Tora vriskomai kai go stin ameriki kai ligo polu 3ero giati pragma milas.

    De 3ero an i lusi einai i epistrofi stin ellada, gt dn eimai sigouros an yparxei elliniko oneiro. Anyway i8ela na se euxaristiso gia to ta3idi pou prosferes mesa apo tis anartiseis sou. kali sunexeia!!!

    ReplyDelete
  2. Eyxaristw poly Jiani! Elpizw na katafereis na zhseis to diko sou oneiro sthn Ameriki! Good luck and keep dreaming!

    ReplyDelete